За музејот

ДИРЕКТОР

Рената Кутера Здравковска

Датум на раѓање

23.04.1958

Образование

1977 – 1982 Филозофски факултет на Јагелонскиот Универзитет во Краков, Полска

2001 Студиски престој во Народниот музеј во Варшава и Народниот музеј во Краков како стипендист на Фондацијата за поддршка на науката од Варшава, Полска

2004 – 2005 Постдипломски студии од областа менаџмент во културата на Јагелонски Универзитет во Краков, Полска (стипендист на USAID)

Работно искуство

1992 – 2009 Вработена во Музеј на Македонија. Oсновач на музејскиот маркетинг и раководител на Одделението за музејски маркетинг

2009 до денес Директор на НУ Спомен-куќа на Мајка Тереза

Учество во повеќе меѓународни изложби

1997 Изложба „Теракотни икони од Виница” во Народниот музеј во Варшава

2000 Изложба „The art of icon” во Народниот музеј во Краков, во рамки на фестивалот Краков, Европска престолнина на културата 2000

2002 Изложба „Од традиците на минатото” во Државниот етнографски музеј во Варшава, Полска

2002 Изложба „Народната уметност на Мазовија” во Музеј на Македонија

2010 Изложба „Мајка тереза – Мајка на сиромашните” (Фотографии на Звонимир Атлетиќ – Загреб, Хрватска) во НУ Спомен куќа на Мајка Тереза

2012 Изложба „Мајка Тереза – Икона на милосрдието” во Рим, Италија

2014 Изложба „Мајка Тереза – Икона на милосрдието” во Македонски културен центар во Софија, Бугарија

Издавачка дејност

Главен и одговорен уредник на следните изданија

2010 Лео Масбург –„Мајка Тереза – Чудесни приказни” (македонска и албанска верзија)

2011 Фотомонографија за спомен-куќата на Мајка Тереза

2016 Сликовница „Мајка Тереза – Приказна за добрината”

Контакт

renata@memorialhouseofmotherteresa.com

02 3290 848

076 490 936