5 години од канонизацијата на Мајка Тереза

Денеска, 04 септември 2021 година, навршуваат 5 години од канонизацијата на Мајка Тереза.

Пред 5 години, на 04 септември 2016 година, на плоштадот Св. Петар во Рим, папата Франциск ја прогласи Мајка Тереза за светица.

Пред повеќе од десетици илјади верници на плоштадот Свети Петар во Ватикан, кардиналот Анџело Амато – префект на Конгрегацијата за прогласување за светци, прочита кратка биографија за делата на Мајка Тереза, а потоа побара од папата да ја канонизира во името на Црквата.

Папата Францис одговори: “Да ја носиме нејзината насмевка во нашите срца и да им ја даваме на оние кои ги среќаваме за време на нашето патување, особено на оние кои страдаат. Ја прогласуваме Блажената Тереза ​​од Калкута да биде светица и ја запишуваме меѓу светците, и таа треба да биде почитувана како таква од страна на целата Црква.”