Мајка Тереза

НАГРАДИ

Во текот на својот живот, Мајка Тереза, за својата хуманитарна работа, има добиено повеќе од 700 награди и се смета за најнаградуваната личност на XX век.

Позначајни награди и признанија кои ги има добиено се:

 1. 11 август 1962 година – Награда Падма Шри (Padma Shri Award) од претседателот на Индија
 2. 31 август 1962 година – Награда Рамон Мегсејсеј (Ramon Magsaysay Award) во Филипини
 3. 1969 година –Награда Џавахарлал Нехру (Jawaharlal Nehru Award)
 4. 1971 година – Honorary Degree од Католичкиот Универзитет на Америка
 5. 6 јануари 1971 година – Папата Павле VI и ја доделува наградата за мир “Папа Јован XXIII” (Pope John XXIII Peace Prize)
 6. Септември 1971 година – Good Samaritan Award во Бостон, САД
 7. 16 октомври 1971 година – Награда Џон Ф. Кенеди (John F. Kennedy International Award)
 8. 1972 – Koruna Dut, Angel of Charity од претседателот на Индија
 9. 25 април 1973 година –Темплетон награда (Templeton Prize) за извонредни заслуги во хуманитарната работа
 10. 1974 – Mater et Magistra
 11. 1974 година – Patronal Medal, oд Католичкиот Универзитет на Америка и Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception
 12. 1975 – Albert Schweitzer Prize за хуманитарност
 13. La Storta Medal for Human Service од Скрантон Универзитетот
 14. Pacem in Terris Award
 15. 1977 година – Титула Doctor Honoris Causa по Теологија на Универзитетот Кембриџ
 16. 1978 година – Награда од Фондација Балзан за хуманост и мир меѓу луѓето
 17. 10 декември 1979 година – Нобелова награда за мир
 18. 22 март 1980 година – Награда Барат Ратна (Скапоцен камен) (Award Bharat Ratna (Jewel of India)) –највисоко државно признание на Индија
 19. 27 јуни 1980 година – Прогласена за почесен граѓанин на Скопје (Medal of Merits of the town of Skopje)
 20. 1982 – Honoray PhD (Doctor Honoris Causa) од Католичкиот Универзитет во Брисел, Белгија
 21. 26 јануари 1982 година – Order of Australia
 22. 24 ноември 1983 година –Order of Merit од кралицата Елизабета II
 23. 1985 година – Претседателски медал за слобода (Presidential Medal of Freedom) доделен од Претседателот на САД Роналд Реган
 24. 1993 – Титула Doctor Honoris Causa на Јагелонскиот Универзитет во Краков, Полска
 25. 1994 – U Thant Peace Award
 26. 1995 – Grand Order of Queen Jelena, медал од Република Хрватска
 27. 1996 година – Прогласена за почесен државјанин на САД
 28. 5 јуни 1997 година – Конгресен златен медал на САД (United States Congressional Gold Medal)