Награда за МУЗЕЈСКИ ПРОЕКТ НА ГОДИНАТА за проектот „Двете рози на Исус“

Комисијата за доделување на наградата „18 Мај – Меѓународен ден на музеите“ на НУ Спомен куќа на Мајка Тереза – Скопје – ја додели наградата за Музејски проект на годината за проектот „Двете рози на Исус“ од авторот Цветанка Вучковска – Митовска.

Изложбата е поставена во градот Лизје во областа Нормандија во Франција, од каде и потекнува француската светица и мисионерка Св. Тереза од Лизје, која е патронка на Мајка Тереза.

Посетеноста на оваа изложба во 2022 година брои околу 700.000 посетители и истата ќе биде отворена за посетители и во 2023 година. За оваа година е можна и посета на Папата Франциск во Лизје, по повод 150 години од раѓањето на Св. Тереза од Лизје, со што се очекува уште поголем број на посетители.