Bizhuteri nga filigrani

Bizhuteri nga filigrani2

Bizhuteri prej filigrani të punuara me dorë prej telave të hollë argjendi. Ky realizim i mrekullueshëm i teknikës së filigranit rrezaton me bukurinë e jashtëzakonshme të bizhuterisë tradicionale maqedonase. Në etnokulturën e Maqedonisë, filigrani paraqet një shprehje të shkëlqyer të krijimtarisë në veprën e artit të bizhuterisë.

Emri i Filigrani vjen nga fjalët latine filum (fije) dhe granum (kokërr), që si një fjalë e vetme, u krijua në shekullin e shtatëmbëdhjetë në Francë. Edhe pse filigrani u bë një degë e veçantë e bizhuterisë në kohët moderne, kjo teknikë ishte një pjesë integrale e argjendarëve të kohëve të lashta. Pasi që nuk kishte mostra dhe modele për përgatitjen e motiveve, kjo teknikë u shpreh kryesisht nga shpirti individual popullor. Çdo mjeshtër i kombinoi larat “nga mendja”, derisa mjeshtrit e mirë të filigranit ishin larg të njohur dhe të paguar mirë për punën e tyre. Teknika e filigranit përfaqësohet kryesisht në Mesdhe. Janë të njohura mostrat e famshme të bizhuterisë që gjenden në Trojë dhe datojnë që nga viti 2500 p.e.s. si dhe në Mikena nga viti 1500 p.e.s. Mostrat shumë të bukura të bizhuterive të bëra me teknikën e filigranit u zbuluan në varret e etruskëve që datonin që nga shekulli i VI p.e.s. Në Romën e Vjetër, teknika e filigranit u përdor në masë të madhe. Nën ndikimin e artit romak në kohën e “migrimit të madh të popujve”, kjo teknikë për përpunim të bizhuterisë u pranua gjerësisht edhe midis fiseve gjermane. Ajo arrin kulmin e saj në Bizantin nga shekulli VI deri në shekullin e XII.

Arti i filigranit përbëhet nga palosja, prerja dhe thurja e telave të hollë metalikë dhe bashkimi (saldimi) i tyre me njëri-tjetrin në pikat e kontaktit, si dhe me substratin. Për motive granulat, priten copa të vogla prej ari ose argjendi

Karficë zbukurimi, kryqe, vathë, kopsa dhe sende të tjera personale zbukuruese të bëra në teknikën e filigranit në ditët e sotme, për të ruajtur formën e tyre janë të lidhura me pllaka metalike ose shirita.

Specifikimet

Teknika: Filigran

Materiali: Argjend

Dimensionet: 4х4 cm

Çmimi: 2400 denarë