15 vjetori i hapjes së IN Shtëpia Përkujtimore e Nënës Terezë

Sot, më 30 janar 2024, shënohet 15 vjetori i hapjes së IN Shtëpia Përkujtimore e Nënës Terezë. Gjatë këtyre viteve, ndërtesa mori dhe ruajti primatin e muzeut më të vizituar në Republikës së Maqedonisë së Veriut. Jemi krenarë dhe mund të mburremi me numër të madh të sukseseve të arritura, ekspozita vendore dhe ndërkombëtare, projekte, vepra të botuara dhe ky është trend që planifikojmë ta vazhdojmë edhe në të ardhmen.

Në vazhdim do të paraqesim shkurtimisht historinë tonë. Shtëpia Përkujtimore është themeluar me vendim të Qeverisë së RMV më 25 korrik 2008 me qëllim të mbrojtjes, hulumtimit, mirëmbajtjes, përdorimit dhe prezantimit të objekteve muze që lidhen me jetën, veprën dhe misionin e Nënës Terezë. Hapja zyrtare e Shtëpisë Përkujtimore SHP Nënë Tereza është më 30 janar 2009 dhe vetë lokacioni nuk është zgjedhur rastësisht. Deri në tërmetin e vitit 1963, në këtë vend ndodhej Kisha Katolike e Zemrës së Shenjtë të Jezusit, atëherë ku u pagëzua Nënë Tereza, Gonxha Bojaxhiu, vetëm një ditë pas lindjes së saj. Rendi i jezuitëve që udhëhoqën kishën katolike  në Shkup në mes të dy luftërave botërore, veçanërisht At Jambrekoviç, luajti rol kyç në vendimin e Gonxhës  së re që ta lëshonte vendlindjen e saj Shkupin dhe familjen e saj dhe t’ia kushtonte jetën e saj Zotit. Muzeu është ndërtesë multi-funksionale e përbërë nga tre pjesë: hapësira galeri-ekspozita, kapelë-hapësirë ​​shpirtërore dhe amfiteatër-hapësirë ​​multimediale. Me rastin e shenjtërimit të Nënë Terezës, më 4 shtator 2016, kapela u shpall zyrtarisht vend i shenjtë.

Vitet e fundit ne kemi qenë organizatorë të manifestimit “Ditët e Nënë Terezës”, ku në kuadër të saj kemi organizuar ekspozita të ndryshme, promovime librash, konkurs letrar dhe një fushatë dhurimi gjaku. E njëjta organizohet në periudhën nga data 28 gusht deri më 5 shtator, data që shënojnë lindjen dhe vdekjen e Nënë Terezës. Ngjarja, këtë vit 2024, do të mbahet në përkujtim të 15 vjetorit të hapjes së shtëpisë përkujtimore. Do të organizohen një numër i madh evenimente dhe vendin kryesor do ta zë ekspozita Retrospektive ku do të prezantojmë punën e muzeut në 15 vitet e fundit.

Në pritje të të njejtës, përveç të gjitha ngjarjeve të rëndësishme për të cilat muzeu është më krenar:

Ekspozita ndërkombëtare:

2012 – Romë, Itali “E Bekuara Nënë Tereza e Kalkutës – Ikonë e Mëshirës” 2014 – Sofje, Bullgari “Nënë Tereza – Ikona e Mëshirës”, KIC e RM në Sofje

2016 – Romë, Itali “Nënë Tereza – Shenjtore e Shkupit, Shenjtore e botës”, Kisha e Shën Stanislav

2017/2018 – Katovice, Kielce, Poznanj “Nënë Tereza – Shenjtore e Shkupit, Shenjtore e Botës”

2017 – Tokio, Japoni “Nënë Tereza – Shenjtore nga Shkupi, Shenjtore e botës”, Universiteti i Sofjes

2018 – Bruksel, Belgjikë “Nënë Tereza – Shenjtore e Shkupit, Shenjtore e Botës”, Parlamenti Evropian

2019 – Maribor, Slloveni “Nënë Tereza – Shenjtore e Shkupit, Shenjtore e Botës”, Galeria Epeka

2022 – Lisieux, Francë “Dy Trëndafilat e Jezusit”, Katedralja e Shën Pjetrit

2023 – Timişoara, Rumani “Nga Shkupi në Qiell”, Këshilli i Qarkut Timiş

Në Republikën e Maqedonisë së Veriut:

26.08.2010 – Ekspozitë me fotografi të autorit Zvonimir Atletiq “Nënë Tereza – nëna e të varfërve”, Shtëpia Përkujtimore e SH.P e Nënë Terezës.

Maj 2010 – “Jeta dhe vepra e Nënë Terezës së Shkupit”, Hotel Mak Petrol, Ohër (konferenca e dytë botërore për dialogun ndërfetar[ES1]  dhe ndërqytetar)

2010 – “Jeta dhe vepra e Nënë Terezës nga Shkupi”, Instituti për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore dhe Shpirtërore të Shqiptarëve në Maqedoni.

Tetor 2010 – “Jeta dhe vepra e Nënë Terezës së Shkupit”, QIK, Shkup, në kuadër të festivalit të poezisë së kulturës vllahe.

26.08.2011 – Prezantimi i fotove nga L’Osservatore Romano, Shtëpia Përkujtimore SH.P e Nënë Terezës

25.08.2013 – “Nënë Tereza”, ekspozitë e piktorit të njohur kanadez me origjinë maqedonase Majkëll Klose, Shtëpia Përkujtimore SH.P e Nënë Terezës.

Tetor 2013 – Ekspozita e artikujve të shtypur mbi Lumturimin e Nënë Terezës me rastin e dhjetëvjetorit të Lumturimit të Nënë Terezës, Shtëpia Përkujtimore e SH.P të Nënës Terezë.

26.08.2014 – Ekspozita e fotove të blera nga East News Agency, NU Shtëpia Përkujtimore e Nënës Terezë

26/08/2015 – Ekspozita e fotografive të blera nga Associated Press, SH.P Shtëpia Përkujtimore e Nënës Terezë

30.09.2016 – “Nënë Tereza – Engjëlli i Përjetshëm i Mëshirës”, ekspozitë për OSBE, Hotel Marriott

04.09.2017 – “Nënë Tereza – Shenjtore e Shkupit, Shenjtore e Botës”, me rastin e 20 vjetëve nga vdekja dhe viti i parë nga kanonizimi i Nënës Terezë, Shtëpia Përkujtimore e SH.P e Nënës Terezë.

05.09.2018 – Ekspozita e fotografive “Trashëgimia e Nënës Terezë” nga Patricia Moreno Ruiz Olalde

10.12.2019 – “Nënë Tereza – Shenjtore nga Shkupi, Shenjtore e Botës”, Shtëpia e Kulturës Tosho Arsov, Vinicë.

26.08.2020 – “Dashuria nuk ka kufij”, ekspozitë nga Snjezhana Melnik dhe Natalia Budlinska, në bashkëpunim me Shoqatën e Kroatëve në RMV

26.08.2022 – “Ekspozita retrospektive”, hapësira multimediale, SH.P Shtëpia Përkujtimore e Nënës Terezë.

Karvani – Ekspozitë udhëtuese dhe promovim i filmave

22.12.2012 – “Nënë Tereza – Engjëlli i Përjetshëm i Mëshirës”, Qendra e Kulturës “Anton Panov”, Strumicë.

16.12.2013 – “Nënë Tereza – Engjëlli i Përjetshëm i Mëshirës”, Muzeu i Qytetit, Kriva Pallankë

17.12.2014 – “Nënë Tereza – Engjëlli i Përjetshëm i Mëshirës”, Biblioteka Universitare Shën Kliment Ohridski, Manastir

10.11.2015 – “Nënë Tereza – Engjëlli i Përjetshëm i Mëshirës”, Biblioteka e qytetit “Goce Dellçev”, Veles

07.06.2016 – “Nënë Tereza – Engjëlli i Përjetshëm i Mëshirës”, Shtëpia Përkujtimore e Toshe Proeskit, Krushevë

07.12.2018 – 07.06.2016 – “Nënë Tereza – Engjëlli i Përjetshëm i Mëshirës”, Hotel Apolonia, Gjevgjeli.

E një rëndësie të madhe për ne ishte edhe vizita e Papa Françeskut më 7 maj 2019. Ai e vizitoi shtëpinë përkujtimore dhe kreu lutje në kapelë së bashku me krerët e komuniteteve fetare, si dhe pati një takim me të varfëritë. Në fjalën e tij, pak para mbërritjes së tij, ai tha: Vizitën time ia kushtoj Nënës Terezë, e lindur dhe e rritur në Shkup, e cila me bekimin e Zotit u bë misionare e guximshme e mëshirës së Krishtit në botë, duke i dhënë ngushëllim dhe dinjitet më të varfërve prej të varfërve.

SH.P Shtëpia Përkujtimore e Nënë Terezës mund të mburret edhe me dy çmime nga IKOM, të cilat iu ndanë Cvetanka Vuçkovska-Mitovska, kuratore e lartë, për projektin muzeor të vitit për vitin 2022 për projektin “Dy trëndafilat e Jezusit” dhe për vitin 2016 për projektin. “Heshtja tregon për Nënë Terezën”.

Për të plotësuar nevojat e të gjithë vizitorëve në Shtëpinë e Përkujtimit, është përpunuar një video-prezantim/film për personat me dëgjim të dëmtuar, të shurdhër dhe me vështirësi në dëgjim, udhëzues me alfabet të braill-it dhe broshurë për personat me disleksi. Në filmin “Heshtja tregon për Nënë Terezën” shfaqen fotografi dhe dokumente nga jeta dhe vepra e Nënë Terezës, të shoqëruara me regjistrim në të cilin përkthyesi i shpjegon ato, pra tregon historinë e bashkëqytetarit tonë më të njohur. Guida braille përmban të gjithë informacionin e nevojshëm për Memorialin e shoqëruar me një tekst që tregon rrugën e jetës së Nënë Terezës. Broshura për personat me disleksi është bërë me fontin special DyslexicFZF, i cili është fonti i parë cirilik për personat me disleksi dhe përmban foto dhe tekst për jetën dhe veprën e Nënë Terezës, si dhe informacione për shtëpinë përkujtimore. Shtëpia Përkujtimore e Nënë Terezës ka akses për personat me karrige invalidore, të cilët me ashensor mund të kenë qasje në të gjitha katet e ndërtesës.

Disa nga veprat e botuara janë: Foto monografi për Shtëpinë Përkujtimore SH.P e Nënë Terezës, Libri me figura “Historia e mirësisë” nga Cvetanka Vuçkovska – Mitovska (botuar në 3 gjuhë), citimet e Nënës Terezë nga Suzana Cvetanovska, Jeta e Shën Terezës e Kalkutës nga Susana Cvetanovska, Përmbledhje tregimesh nga konkursi letrar 2023.

Në këto 15 vite kemi realizuar bashkëpunim me një numër të madh institucionesh që kanë rezultuar me ekspozita, seminare, memorandume. Kuratorët tanë ishin pjesë e seminareve ku i ngritën njohuritë e tyre në fushën e muzeologjisë dhe promovuan shtëpinë përkujtimore.

Ne do të vazhdojmë me punën dhe përkushtimin për të promovuar në mënyrën më të mirë jetën dhe veprën e Nënës Terezë dhe ju takon të na vizitoni dhe të na ndihmoni në të njëjtën gjë.


 [ES1]