Ekspozitë ndërkombëtare “Nga Shkupi në Qiell” e realizuar në Timishoara, Rumani

IN Shtëpia Përkujtimore e Nënës Terezë – Shkup, më 30 tetor 2023, hapi ekspozitën “Nga Shkupi në Qiell” në Timishoara, Rumani.
Ekspozita është e vendosur në sallën e Këshillit të Qarkut Timish (Consiliul Județean Timiș) dhe përbëhet nga 20 kolazhe që paraqesin rrugën e jetës së Nënës Terezë – që nga lindja e saj në Shkup, largimi i saj në Irlandë, puna e saj në Kalkuta, formimi i Misionarëve të Bamirësisë, puna e saj humanitare në mbarë botën, deri në kanonizimin e saj. Ekspozita u hap nga z. Pavel Ernest Dupta – Konsull Nderi i RMV në Timishoara, Rumani i cili i dha fjalë z. Naser Curri – drejtor i Shtëpisë Përkujtimore – i cili theksoi bashkëpunimin e kahershëm mes dy vendeve si produkt i shkëmbimit kulturor që vazhdon të ndërtojë ura. Ai theksoi edhe misionin kryesor të Nënës Terezë: “të bëjmë gjëra të vogla por me dashuri të madhe” – që duhet të jetë një parim bazë në përditshmërinë tonë. Në ekspozitën morën fjalë, z. Christian Allin Moss – Nënkryetar i Këshillit të Qarkut Timish, z. Cosmin Gabriel Tabara Amunar – Nënkryetari i Bashkisë së qytetit të Timishoara, z. Ovidiu Megan – drejtor ekzekutiv i “Timishoara – Kryeqytet i Kulturës Evropiane 2023” dhe Cvetanka Vuckovska-Mitovska komisionere e ekspozitës. Drejtori i Shtëpisë Përkujtimore, z. Naser Curri u dhuroi të gjithë folësve medaljone me imazhin e Nënës Terezë. Në hapje, ndër të ftuarit më të rëndësishëm, morën pjesë z. Silviu Sofronie – Konsull Nderi i Moldavisë në Rumani, z. Segundo R. F. Mali i Zi – Konsulli i Nderit i Perusë në Rumani, Kryetarja e Komunitetit Hebraik të Timishoara znj. Luciana Friedman si dhe përfaqësues të disa komuniteteve fetare në Qarkun Timisoara.
Ekspozita është mbështetur financiarisht nga Ministria e Kulturës e RMV-së në kuadër të Programit Vjetor për vitin 2023. I gjithë projekti ishte nën kujdesin e Konsullatës së RMV në Timishoara, si dhe mbështetjen vetëmohuese të Ambasadës së RMV në Rumani nga ushtruesi i detyrës së ambasadorit z. Muahrem Mexhiti.